Coklat Oh Coklat..!

Hm...msti ramai yg suke mkn COKLAT kan.?? haaa...mmng x dpat dinafikan....ramai yang menggemari COKLAT.




   COKLAT ni ade mcm2 jenis ...k0rang pun mesti dah thu....
tpi...papepun...sje nk kongsikan jenis2 COKLAT ni...



Secara umumnya,coklat boleh dibezakan kepada empat:

1. Coklat Masak (Cooking Chocolate)
Umumnya coklat jenis ini dipakai sebagai bahan dasar berbagai jenis makanan olahan, seperti: chocolate candy, brownies, isian roti coklat, dll.




2. Coklat Bubuk (Choco)
Coklat bubuk sering dipakai untuk membuat black forest, truffles, bahan tambahan untuk membuat isian roti, untuk susu coklat, dll.





3. Coklat Meises(Chocolate Rice)
Coklat jenis ini adalah coklat yang paling sering kita jumpai di pasaran. Contoh penggunaan coklat meises adalah pada taburan roti, donat, bola2 coklat.



4. Coklat Putih
Coklat putih ini umumnya digunakan sebagai pelapis kek, coklat modeling -di mana coklat modeling ini biasa dipakai untuk hiasan kek.










Share:

0 Mendoakan Saya Berjaya